Néhány állatorvosi beavatkozást csak altatásban lehet kivitelezni (pl. fogászati, sebészeti és egyes képalkotó eljárások). Egyszerűen mondva: az anesztézia egy kontrollált tudattalan állapot, így a kisállatok nem éreznek fájdalmat, nem mozognak. Nyilvánvalóan nem szeretnénk, hogy kedvencünk bármikor is fájdalmat érezzen, és fontos hogy ne mozogjon, hiszen ezen procedúrák precíziót igényelnek és a mozgás komplikációkhoz vezethet. A legtöbb egészséges állatnak nincs gondja az altatással, és általában a kockázati tényezők inkább kapcsolódnak a kivitelezett beavatkozáshoz vagy az állat általános állapotához, mint magához az anesztéziához.

Mivel az emberek többsége maga is fél az altatástól, érthető, ha a gazdák kedvencükért is aggódnak ilyen esetben. A kisállatok anesztéziája sokat fejlődött, biztonságosabb, mint valaha, és egy jól képzett állatorvos-csapat tovább csökkenti a kockázatot.

Mint minden orvosi beavatkozásnak, az anesztéziának is van kockázata. Ezek a kockázatok az apróbb problémáktól – mint egy kis hányás ébredéskor- az életveszélyig terjednek, mint a szívroham, trombózis vagy a stroke. Az altatással kapcsolatos halálesetek ritkák, de amikor komplikációk adódnak, az orvos csapat minden szükséges óvintézkedést megtesz, hogy kisállata biztonságban legyen altatás közben. Az altatás kockázatait mindig mérlegelni kell az előnyeivel szemben, és minden alternatívát számításba kell venni ennek függvényében. Vészhelyzetben, életveszélyes szituációban az altatás kockázata általában sokkal kisebb annál, mint ha nem végzik el az adott sürgősségi beavatkozást. Egy tervezett beavatkozásnál lehetőség van az altatást elhalasztani, ha olyan rizikófaktor áll fent, mely kezelhető az altatás és a beavatkozás előtt.

 

Anesztézia előtt

Altatás előtt állatorvosa alapos fizikális vizsgálatot végez, áttekinti kedvencének kórelőzményét és elmondja a lehetséges kockázati tényezőket. Lehet, hogy vérlabor is készül, hogy kiderüljön egy kialakulóban levő vagy rejtett betegség. Ha bármi kérdése van állatának egészségi állapotáról vagy az altatásának kockázatáról, kérjen tájékoztatást állatorvosától, hogy felelősséggel dönthessen.

Az altatás előtt kedvence valószínűleg nyugtatót kap premedikációképp, hogy csökkenjen a stressz. Általában vénakanült tesznek be, ezen keresztül történik a további gyógyszerek és infúzió beadása. Az altatás fenntartható gáz belélegeztetésével, vagy folyamatos infúzióval, illetve a kettő kombinációjával.

 

Anesztézia alatt

Altatás alatt kedvencét ugyanúgy monitorozzák, ahogy az embereket. Érzékelőket helyeznek fel rá a vérnyomás, a hőmérséklet, az oxigén telítettség és a szívműködés megfigyelésére és mérésére. Közben vénás folyadék és gyógyszerbeadás történik, mely a keringést és a vérnyomást támogatja, valamint biztosítja a fájdalommentes állapotot.

 

Anesztézia után

Mikor a beavatkozásnak vége, ideje, hogy kedvence felébredjen az altatásból. Valószínűleg egy csendes félhomályos kennelbe vagy ketrecbe helyezik, míg magához tér. Az állatok különleges figyelmet kapnak ilyenkor, hogy biztosan jól ébredjenek, és gyorsan be tudnak avatkozni bármilyen felmerülő problémánál. Párnákkal és pokrócokkal tartják melegen kedvencét, míg felébred. Nem ritka az ébredés közben reszkető állat, habár ez nem feltétlenül jelenti, hogy fázik. Néhány állat hangot is ad (nyüszít, ugat vagy nyávog) míg ébred. A légcsőtubust akkor veszik ki, mikor kedvence már elég éber ahhoz, hogy nyelni tudjon. Az infúzió vagy gyógyszerbeadás ébredés alatt is folytatódik, állata állapotának megfelelően.

A beavatkozástól és állatának egészségi állapotától függően még aznap hazaengedhetik (miután teljesen felébredt az altatásból) vagy bent tarthatják a kórházban.

 

Kérdése van?

Beszéljen állatorvosával a klinikán alkalmazott altatási protokollokról: mi történik, ki vesz részt benne és hogyan vigyáznak kedvencére utána. Állatorvosa megbeszéli önnel a beavatkozást és a protokollokat, így könnyebb megnyugodnia. Ha kedvence magas rizikócsoportba sorolható vagy korábban merültek fel komplikációk altatása közben, állatorvosa konzultálhat aneszteziológussal vagy beutalhatja másik kórházba ahol képzett aneszteziológus specialista is dolgozik.

 

Mit tehet, hogy csökkentse a kockázatot?

  • Közölje állatorvosával, ha kedvencének már volt problémája altatás vagy bódítás közben
  • Célszerű altatással járó beavatkozásokat olyan rendelőben végeztetni, ahol a csapat részesült magas szintű aneszteziológiai képzésben.
  • Vigyázzon állata egészségére rendszeres megelőző kezeléssel
  • Figyeljen kedvence egészséges testsúlyára
  • Előzze meg a sérüléseket, amikor csak lehet, így elkerülve a vészhelyzeteket mikor szükséges lehet az altatás
  • Kövesse állatorvosa utasításait az altatás előtt, különösképpen a koplaltatásra és víz megvonására vonatkozóan
  • Kövesse állatorvosa utasításait az altatás előtt beadandó vagy kerülendő gyógyszereket illetően

 

 

AVMA és dr. Nora Matthews forrása alapján írta: dr. Széles Dóra